Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JS

Nechci vést žádné znalecké debaty. GB, USA, SSSR a další spojenci bojovali proti Německu. Na straně Německa, až do několika dnů před koncem války, bojovali Vlasovci, zrádci ze SSSR. Důvod jejich pomoci pražskému povstání byl jediný. Dostat se do amerického zajetí, protože v ruském zajetí by je čekala okamžitá smrt. Američané je stejně SSSR vydali, takže ten odchod na věčnost si pouze o několik dnů prodloužili. Neznám žádný stát, který by ve válečném stavu netrestal zrádce smrtí. Zkrátka válka je válka a zrada se trestá smrtí.

2 1
možnosti
Foto

První bojové vystoupení ROA se odehrálo 14. března1945 v prostoru soutoku Odry a Nisy u Erlenhofu, kde se vojáci ROA neúspěšně pokoušeli zlikvidovat sovětské předmostí na Odře.. Poté byla divize z iniciativy vlastního velení stažena. Jednotky postupně pronikly do Čech. Slovensko po boku Němců napadalo Polsko, SSSR. Jenom na okraj.

1 0
možnosti
JV

Dobre, ze jste se zminil o te Kaminskeho brigade. To nebyli zadni Rusove, to byli Polaci, kteri bojovali na strane Nemcu, hlavne proti Zidum. Ti jsou znami hlavne z Varsavskeho povstani 1944.

Proc o tom pisu? Totiz nasim historikum se doposud nepovedlo zjistit, kdo vlastne vyvrazdil a vypalil ten Cesky Masin na Volyni. Vsichni prezivsi totiz mluvi o Nemcich, kteri spolu mluvili polsky ! Dokonce ani duvod te akce neni dosud znam.

2 1
možnosti
JH

To jako chcete tvrdit, že ti vasi udajni Poláci pak byli převedení do RUSKYCH vojenských jednotek?

0 0
možnosti
Foto

Napsal jste zajímavý článek, nabitý fakty, ale přece jen se na porovnání Vlasovců a našich legionářů dívám trochu jinak.

Naši legionáři byli donuceni bojovat a umírat za zájmy rakouské aristokracie, která rozpoutala útočnou válku proti Srbsku. Kde mimo jiné byla páchaná i zvěrstva proti civilnímu obyvatelstvu. Rakouští důstojníci navíc s našimi vojáky zacházeli jako s něčím naprosto podřadným. Pro údajnou nekázeň byl například rakouskými důstojníky umučený bratra našeho prezidenta Ludvíka Svobody Josef Svoboda: https://www.ludviksvoboda.cz/f01/ . Zajímavé, jak tato informace zmizela z Wikipedie: https://cs.wikipedia.org/wiki/Ludv%C3%ADk_Svoboda .

Oproti tomu, generál Vlasov se přidal k nepříteli, který proti jeho národu vedl vyhlazovací a genocidní válku. Jednalo se tedy o jednoznačnou vlastizradu (ať už z jakýkoliv důvodů).

1 5
možnosti
TB

pokud bojovali v řadách c. a k. Rakouska-Uherska nebyli ještě legionáři. Ale pouze vojáky poslané na ruskou frontu

5 0
možnosti
JB

Konečně fakta a "normální" pohled na celou tuhle problematiku. Jen bych si dovolil doplnit - ve výčtu německých careven by na prvním místě měla být (tedy podle mne) Sofie Frederika Augusta Anhaltsko-Zerbstská, čili Kateřina Veliká.

Jinak ovšemR^

3 0
možnosti
Foto

P67e43t87r 13Ř44í11h34a

7. 12. 2019 16:13

Super, děkuji:-)

0 0
možnosti
JH

Z článku plyne mj., že se sice můžete dopouštět neskutecnych zverstev (Kaminskeho brigada ve Varsave), ale jakmile se stanete členem jiné organizace (ROA), tak se na vas má nahlížet jinak, protože uz jste přece členem jiné skupiny. Super cesta k očištění...

Polemizovat o rozdílu mezi našimi legionáři a Vlasovci nemá cenu, protože už jste zasadni rozdíl uvedl v článku. Vlasovci bojovali na straně režimu, který příslušníky jejich vlastního národa považoval za nižší rasu. Ze by v případě vítězství Reichu v bývalém SSSR zavladla svoboda a demokracie, je totálně mimo realitu.

Čili boj po boku Reichu byl zločinem proti jejich vlastni zemi.

Ze v roce 1941 byli Němci zprvu mnohdy vítáni jako osvoboditele, je po komunistickych zlocinech pochopitelne. Jenže velmi, velmi brzy bylo jasne, že Hitler je ještě horší. Vlasov sám sloužil komunistickému režimu přes dvacet let a najednou prozre, čirou náhodou v dobe, kdy se dostal do zajetí, do moci jiného režimu.

Jestli tady někomu patří úcta, tak to jsou ti, kteří po pádu do zajetí nezradili vlastní zemi, i když se sami stali po válce obětí odporného režimu.

7 1
možnosti
Foto

P83e73t41r 42Ř80í15h80a

7. 12. 2019 15:40

Opravdu tomu nerozumím. Proč Rusové (ale třeba i Vy) nejsou schopni vnímat vystoupení Vlasovců, ale i Arménů, Bělorusů nebo pobaltských národů jako boj proti režimu - ne proti vlasti. Naši legionáři měli také punc vlastizrádců a kdyby tenkrát Rakousko s Německem Velkou válku vyhrálo - dopadli by stejně jako Vlasovci.

Nejde mi ani tak o generála Vlasova, ale o toho modelového "třicetiletého Ukrajince - nebo Rusa", který neskutečně vytrpěl a pádem do zajetí ztratil všechno. Však také po válce se ve stejných gulazích setkali bývalí váleční zajatci, kteří odmítli vstup do Vlasovovy armády s prostými vojáky ROA, kteří přežili řádění NKVD. Důstojníci ROA byli pochopitelně popraveni.

1 0
možnosti
Foto

Karma a poděkování....R^

6 0
možnosti
JM

Velmi dobrý rozbor, dávám karmu. Jinak k tomu těžko něco napsat, uvedl jste vlastně vše podstatné.

9 0
možnosti
Foto

P28e66t14r 58Ř91í97h45a

7. 12. 2019 16:15

Děkuji moc:-)

0 0
možnosti
Foto

Vlasovce by si mohl nepřímo norimberský tribunál označit za válečné zločince, ale stejně tak lze generála Vlasova označit za zachránce Moskvy a Prahy.

0 2
možnosti
Foto

P45e15t34r 55Ř28í49h22a

7. 12. 2019 16:24

Historik David Svoboda z Ústavu pro studium totalitních režimů řekl pro iROZHLAS.cz.: „V Norimberku se o tom vůbec nejednalo. Nejednalo se tam o ukrajinských nacionalistech jako předmětu nějakého trestního stíhání, nejednalo se tam ani o vlasovcích. Řekl bych, že jediný mezinárodně platný akt, který ovlivnil osudy vojáků Vlasovovy armády, byla Jaltská ujednání, která zařídila, že dva miliony lidí ruského původu a občanů západních zemí byly vydány do chřtánu Stalinovi,“

Navíc v době konání Norimberského procesu byla tato otázka vyřešena - většina Vlasovců byla buď mrtvá nebo v gulazích. Části se pochopitelně podařilo uniknout a dlouhá léta zůstávali v naprosté anonymitě.

0 0
možnosti
Foto

Výborný článek na aktuální téma. Děkuji R^

10 0
možnosti
Foto

P76e87t88r 76Ř19í49h27a

7. 12. 2019 16:25

Děkuji mnohokrát:-)

1 0
možnosti
  • Počet článků 24
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 960x
Ing. Petr Říha Původně hajný z Vysočiny, do konce roku 2010 místostarosta jedné z pražských městských částí. V současné době zahradník se specializací na asijské zahrady a tvarování okrasných dřevin. V komunální politice se angažoval nepřetržitě od roku 1990 do roku 2010.

Seznam rubrik