Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
ZS

Pro zajímavost Přísaha ROA

Do 28. ledna 1945:

Já, věrný syn své vlasti, se dobrovolně připojuji k řadám Ruské osvobozenecké armády, vážně přísahám: bojovat čestně proti bolševikům pro dobro své vlasti. V tomto boji proti společnému nepříteli, na straně německé armády a jejích spojenců, přísahám, že budu věrný a bezpochyby poslouchám vůdce a vrchního velitele všech osvobozeneckých armád Adolfa Hitlera. Jsem připraven naplnit tuto přísahu, že nebudu šetřit sebe a svůj život.

Od 28. ledna 1945:

Já, jako věrný syn své vlasti, se dobrovolně připojuji k řadám bojovníků ozbrojených sil národů Ruska, přísahám před krajany - pro dobro mého lidu pod velením generála Vlasova bojuji proti bolševismu až do poslední kapky krve. Tento boj je veden všemi lidmi milujícími svobodu ve spojenectví s Německem pod hlavním velením Adolfa Hitlera. Přísahám, že budu věrný této alianci. Při plnění této přísahy jsem připraven dát svůj život.

Dne 10. února 1945 generální inspektor dobrovolnických jednotek E. Kestring informoval Vlasova, že vzhledem k dokončení 1. divize a pokroku dosaženému u 2.divize, by mohl oficiálně převzít velení nad oběma formacemi. Přehlídka k přísaze se konala 16. února v Musingenu. Přehlídka začala pochodem vojáků Vlasova. Buňačenko zvedl ruku v árijském pozdravu a podal hlášení.. Poté se Vlasov dostavil na pódium a řekl: „Během let společného boje vyvstalo přátelství mezi ruským a německým národem. Obě strany se dopustily chyb, ale pokusily se je napravit - a to hovoří o společném zájmu. Děkuji ruským a německým důstojníkům, kteří se podíleli na vytvoření této aliance. Jsem přesvědčen, že se brzy vrátíme do naší vlasti s vojáky a důstojníky, které zde vidím. Ať žije přátelství ruských a německých národů! To musel být totální dement,když věřil,že se brzo vrátí do vlasti.Jistě stalo se to,ale jako poražený zrádce.

1 0
možnosti
ZS

Trochu jste přeskočil minulost RONA:

Jak je známo,do ROA byla v listopadu 1944 začleněna Kaminského brigáda vrahů,ještě před tím vraždila a zajala partyzány(1941-1943) na Sovětském území. V letech 1941-43 se pohybovala v oblastech Bryjansk a Vitebsk,kde likvidovala partyzány. Při operaci Vogelsang se zúčastnili Kaminskiho vojáci. Bylo 1 193 partyzánů zabito, 1 400 zraněno, 498 zajato, 12 531 civilistů „evakuováno“.

Úspěšnou operací byl „,Zigeunerbaron „ při které bylo zlikvidováno 1.500 partyzánů a stejný počet byl zajat. Bylo zničeno 200 partyzánských táborů.

Například srpnu 1943 odešel Kaminskij a jeho „muži“ s německou armádou do města Lepel ve Vitebské oblasti .Zde se zapojil do řady represivních protipartyzánských operací: s názvem –„Regenschauer“, „Frühlingsfest“ (zlikvidováno 7 011 partyzánů) a „Kormorán“ ( zlikvidováno 7 697 partyzánů) jako součást bojové skupiny SS-Kampfgruppe von Gottberg. Celkem v letech 1941-1943 v oblastech Bryansk a Vitebsk zničila,zavraždila brigáda RONA více než 10 tisíc sovětských občanů, upálila 203 lidí zaživa,spálila 24 vesnic a 7300 společných hospodářských dvorů bylo úplně spáleno, zničeno bylo 767 veřejných a kulturních institucí.

Kaminského brigáda (Sturmbrigade RONA 1.8. 1944 začleněna do 29. Waffen-Grenadier Division der SS (russische Nr. 1 Při povstání ve Varšavě,kde část této divize z původní Kaminského brigády povraždila,dle historiků asi 10 000- 15 000 civilistů. V oblastech Ochota a Wola,kde v podstatě žádní povstalci nebyli.,Vraždy ,okrádání,znásilňování na denním pořádku.

0 0
možnosti
Foto

P47e54t11r 74Ř13í31h43a

25. 12. 2019 22:02

Děkuji za doplnění, ale nechtěl jsem se pouštět příliš do šíře, abych zvládl udržet nit:-)

0 0
možnosti
ZS

Jen pro přesnost. První nasazení „Vlasovců“ bylo 8.2.1945 pod velením plk.K.Sacharova útok celkem úspěšný byl proveden na město Ney-Levin proti 990 pluku 230 divize RA.

0 0
možnosti
ŠZ

Konečně článek který má hlavu a patu od autora který o tom něco ví. Jestli se mýlí v detailech nevím, ale i tak je velice fundovaný. Za mně palec nahoru.R^

2 1
možnosti
Foto

P33e22t84r 73Ř32í47h36a

25. 12. 2019 22:03

Děkuji - budu na sobě dál pracovat:-)

0 0
možnosti
LU

Článok som prečítal iba po tento nezmysel, ďalej už nemám chuť.

"Hned v září Německo, Slovensko a Sovětský Svaz (o druhých dvou účastnících historici také skromně mlčí) společně zaútočili na Polsko, které během měsíce zlikvidovali a zemi si rozdělili. Tím tyto státy společně rozpoutaly Druhou světovou válku v Evropě."

Slovensko nenapadlo Poľsko!!!!!

1.9.1939 slovenská armáda cca 100 000 vojakov vtrhlo na okupované slovenské územie Poľskom. Beneš pod nátlakom odovzdal Poľsku Tešínsko, Kysuce, Hornú Oravu, Vysoké Tatry a časť Spiša Poľsku. Slovenská armáda vybojovala okupované územie a pripojila ho k Slovenskému štátu späť. Poľskú armádu vytlačili cca 30km od slovenských hraníc, do zajatia padlo niekoľko tisíc poľských vojakov.

Tiso prvý a posledný krát nevyhovel Hitlerovi, ktorý ho požiadal o pričlenenie dobytého územia k Slovensku. Tiso povedal vtedy pamätnú vetu "cudzie nechceme a svoje si nedáme", na zlosť Hitlera, stiahol slovenskú armádu z Poľska a prepustil všetkých poľských zajatcov, ktorí sa vrátili do Poľska bojovať proti Nemeckej armáde.

0 3
možnosti
Foto

P45e73t37r 33Ř32í41h16a

8. 12. 2019 2:15

Je mi líto, že jsem se dotkl Vašeho národního cítění, ale netvrdím nic jiného,než že německého útoku na Polsko se zúčastnila slovenská „polní armáda“. Víc jsem v článku uvádět nechtěl, ale dobře, mohu to rozvést.

Jako první ze slovenských jednotek zaútočila 1. pěší divize, která 1. září v 5.00 překročila státní hranici v oblasti Javoriny a postupovala směrem na Nowy Targ. Úkolem divize bylo chránit levý bok německé 2. horské divize. Již 3.9.1939 slovenské jednotky obsadily území zabrané Polskem v roce 1938. Postup 1. divize se zastavil 7.9.1939 v hloubce 30 km. Hlavní síly divize se sice z polského území stáhly a zůstal zde pouze jeden prapor, který do 29. září udržoval posádky v Zakopaném, Jurgowě a Javorině. 3. divizi v polském tažení připadl úkol ochrany státní hranice od čáry Nowy Sącz – Stará Ľubovňa po hranici s Maďarskem o délce 170 km. Následně divize přešla na polské území ve směru Medzilaborce – Sanok a svůj postup zastavila 11. září na čáře Bukolsko – Kulaszne – Baligród – Jablonski – Cisna. Jednotky 2. divize se nacházely v záloze. Do bojů se nezapojily a omezily se na vyčišťování dobitého území po čáru Lesko – Sanok – Rymanowo – Krosno. Slovenské jednotky byly staženy z Polska koncem září 1939. Dne 5. října se v Popradu uskutečnila přehlídka za účasti slovenských i německých státních i vojenských činitelů, na které byla předána vyznamenání za vítězné tažení. Do bojů se zapojilo i slovenské letectvo - 37. a 39. stíhací letka s letouny B–534, společně s 16. průzkumnou letkou se stroji Š ̃–328. Stíhačky chránily německé letouny Ju–87 při náletech na jižní Polsko do hloubky 60 až 90 km, zatímco průzkumné letouny zabezpečovaly postup slovenských pozemních jednotek. Do slovenského zajetí padlo cca 1350 Poláků, z nichž bylo cca 1200 v únoru 1940 předáno německému vojenskému velitelství v Čadci, část sovětským orgánům a zbytek byl soustředěn v zajateckém táboře v Lešti.

Zdroj: Pavel Minařík Fronta.cz

6 0
možnosti
Foto

Zajímavé informace, máte tam však jednu drobnou, avšak zcela zásadní a podstatnou chybu ... 2.světovou válku vyvolala pouze jedna suverénní mocnost - a to Německo. Nikoli druhá suverénní velmoc SSSR, či vazalské Slovensko. Po přepadení Polska Německem vyhlásily Německu válku GB a Francie, a to je skutečný počátek WWII. V té chvíli ještě hranice Polska ze strany SSSR překročeny nebyly. Stalo se tak teprve poté, a GB ani Francie válku SSSR nevyhlásily. Chybu, kterou jste udělal, dělá současná propaganda záměrně, neboť se jí skutečné historické souvislosti nehodí Rv

2 3
možnosti
JL

Nevyhlasili, ale vyhlasit meli, jak prohlasil vudce opozice uvnitr konzervativni strany W. Churchill 18. 9.1939. "Great Britain, as garantor of polish suverenity has duty to defend Poland, we've go to declare the war to both agresors"! Pote co 30.11.1939 Rusko prepadlo Finsko chtel poslat armadni sbor na pomoc branicim se Finum. Bohuzel Churchill byl v opozici a vladu vedl Chamberlain a ten oba Churchillovy navrhy odmitl. Na stesti pro Rusko.

Rusy vlastne zachranilo to, ze vzdy meli Churchilla tam kde ho potrebovali. Tedy v devetatricatem kdyz bylo Rusko Hitlerovym spojencem, Churchill jako opozicnik nemohl nadelat nic. Podruhe kdyz po kapitulaci Francie v cervnu 1940 nabidl Hitler Anglanum mirovou smlouvu, pokud UK se vzda ostruvku Jersey v pulivu La Manche. Chamberlain souhlasil, do valky se mu nechtelo, ale opet melo Rusko stesti. Chamberlai uz byl tezce nemocen a nez doslo k podpisu smlouvy byl nucen rezignovat. Vladu prevzal Churchill a ten byl nekompromisni a Hitlerovu nabidku odmitl. Na strane Rusu stali vsichni Bohove, protoze kdyby byla mirova smlouva podepsana UK by se stalo neutralni a Rusko by cervnu 1941 zustalo uplne samo.

3 0
možnosti
JT

J20i95r69i 53T88i98c11h79y

7. 12. 2019 19:07

Vas podrobny popis rozhodne zvysil me znalosti. Tyto udalosti zustavaji stale rozporuplne, jeden dulezity cinitel je, ze ve valce zvitezil SSSR a ne nacisticke Nemecko.

0 0
možnosti
JL

Pane Riho, dekuji za vas clanek. Jiz pro doplneni mich znalosti v teto otazce. Snad mi dovolite se vsemi ctenari vam zdeli me pocity.

Muj otec i firmou, pro kterou pracoval, byl vyhnan z Prahy ihned po vytvoreni Protektoratu. Vsak v dubnu 1945, prijel do tohoto mesta, zajistit vse pro pokracovani firmy pro prazske obcany.

Ac brnak a 6 let ve Zline, neotalel a pridal se k povstani, protoze miloval CSR. Vsak 6 kvetna, s mnoha jinymi, poznaval tu nemoznost zastavit utvary Field Marshala Ferdinand Schörnera. Proto byli vdecni pomoci Vlasovcu, i kdyz znali jejich budoucnost.

Otec nerad mluvil o teto dobe. Jeho prostrelene koleno mu delalo potize az do jeho smrti. Ale nikdy nezapomel na tech par vlasovcu, kteri bojovali vedle neho. Take poukazoval na "gansterstvi" Smrkovskeho a jeho parte v roce 1968.

Vime o odchodu Vlasovcu 8 kvetna v podvecer. 9 kvetna vstoupila Ruda armada do mesta a tim WW II pro Cechy skoncila.

Osobne dekuji obojim, jak Vlasovcum, tak te Konevove armade. Jiz proto osobni poznani te hruzy valky. Poznal jsem take, ze kazda mala pomoc byla vitana, At jiz od te Nemky v nasem dome, az po tech vojacich Ukrajiny nebo Rumunska co osvobodili Zlin.

3 0
možnosti
Foto

P80e22t83r 46Ř79í25h42a

7. 12. 2019 18:50

Děkuji za Vaše slova. I my na Praze 10 připravujeme pomník všem padlým i účastníkům Pražského povstání v současných hranicích Prahy 10. Bezprostředně po válce naši předkové proklamovali ...v jedné publikaci o povstání: „Deště a slzy už dávno smyly stopy krve na pražských dlažbách, pomníčky s čerstvými květy, s obrázky hrdinů nebo i bez nich, bolí však stále stejně a snad silněji ve dnech, kdy se celý národ raduje ze znovunabyté svobody. N e z a p o m e n e m e. Nikdy nikoho z těch, kteří umírali s tváří vtisknutou do prachu tvrdou nacistickou botou, s křečovitě sevřenýma rukama, v jejichž zkrvavených prstech svírali pušku, těch hrdinů, kteří umírali nepokořeni a s láskou v srdci ke svému národu.“ S odstupem let si však musíme přiznat, že postupně z a p o m í n á m e. Zapomínáme na ty, kteří riskovali a někteří z nich i položili životy v těch krásných květnových dnech.

3 0
možnosti
Foto

Byla to Moskva, kdo zradil tyto lidi, ne naopak. Stalin se sovětských válečných zajatců ostudně zřekl – byli pro něj méně než lidé. Tímto postojem nahrál Hitlerovi, pro nějž tito nebožáci představovali pro změnu podlidi a jako takoví byli vystaveni nacistické genocidě,” Po válce zajatce poslal Stalin do Gulagu. Sověti je neuznávali.

4 0
možnosti
JH

Stalin je zradil, oni pro změnu zradili i svoji zem.

2 0
možnosti
TB

Váš článek má jednu, ale dost zásadní vadu. Vlasovci by se mohli dát počítat za "osvobozeneckou" armádu v rámci boje proti Stalinovi, pokud by Hitler měl v plánu vytvořit cosi jako demokratický Ruský stát, byť podřízený Německu (třeba něco podobného jako Slovenský štát). Ale všichni víme, že historickým faktem je, že Hitler vedl na východě vyhlazovací válku s cílem co nejvíce Rusů povraždit, zbylé odsunout za Ural. V tomto světle jsou Vlasovci (ROA) jen banda zrádců. Ostatně ani Američani se s nimi nešpinili a poslali je zpět Stalinovi na smrt.....

4 1
možnosti
Foto

P83e67t22r 10Ř67í62h66a

7. 12. 2019 16:39

Vycházejme ze dvou faktů. Hitler Rusům, Ukrajincům, Bělorusům, Lotyšům a dalším příslušníkům národů anektovaných Ruskem a poté i SSSR, kteří v řadách německé armády bojovali za svou samostatnost a proti bolševické zvůli tyto své plány určitě nesděloval, stejně jako nám Čechům neříkal, že máme vyčleněný životní prostor rovněž na Sibiři. Co se týče Američanů, nešlo o špinění nebo nešpinění - plnili jen ujednání z Jalty, kde byla zakotvena i repatriace. Jednalo se o proces vrácení uprchlíků nebo vojáků zpět do jejich rodiště po válce. Dokonce i porevoluční emigrace Z Ruska, která žila od roku 1919 v Československu byla po druhé světové válce odvlečena do SSSR.

3 0
možnosti
  • Počet článků 24
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 960x
Ing. Petr Říha Původně hajný z Vysočiny, do konce roku 2010 místostarosta jedné z pražských městských částí. V současné době zahradník se specializací na asijské zahrady a tvarování okrasných dřevin. V komunální politice se angažoval nepřetržitě od roku 1990 do roku 2010.

Seznam rubrik