Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Rv!!Rv!!Rv

Po bitvě je každý generálem! Ani se nemusí zajímat o reálie!

!!

1 0
možnosti
Foto

P92e48t22r 26Ř15í30h37a

1. 9. 2020 13:08

Tak jsem si zase naběhl. I když jsem se zařekl, že už nepůjdu do ničeho, co zavání politikou, zjistil jsem, že zpolitizovat se dá všechno. Nešlo mi ani tak o Ferdinanda Peroutku, jako spíš o jeho vnučku. Jeho soudit nechci a ani nemohu, v dané době a situaci vidí člověk jinak než s odstupem let a bez německé vojenské boty na krku. Pravdou je, že kdybychom vyškrtali z učebnic všechny naše slavné literáty, kteří ve stalinistické době oslavovali sovětskou demokracii - nebylo by skoro o kom učit.;-)

2 1
možnosti
Foto

P27e92t40r 50Ř13í44h38a

1. 9. 2020 11:44

Děkuji Vám za velmi slušně vedenou diskusi, která mě, a doufám, že nejenom mne, obohatila. Výjimky sice jsou, že pane Vrabec, ale účel byl splněn. Probrali jsme téma, které je dnes na stole a diskutabilní určitě je,

1 2
možnosti
Foto

Mne by zajímalo, proč jste se do takového tématu pustil bez důkladné znalosti historických souvislostí.

Již jste si svůj "imáž" udělal. Ono nejde o názor, ale o ignoraci faktů. Takže se nedivte, že Vám přilípli hradní nálepku. ;-(

3 2
možnosti

Smazaný příspěvek

Příspěvek byl odstraněn autorem blogu. Opakované vložení může být smazáno redakcí.

Když už je v článku zmínka o Karlu Čapkovi, tak ten v roce 1936 napsal třeba tohle: „Sovětský svaz není jen nejsvobodnější zemí: je to země vytvářející nový typ demokracie, Sovětský svaz vyzdvihuje vysoko nad štít demokratické zásady, popírané v některých zemích. Hned teď, po uveřejnění návrhu nové ústavy SSSR, možno říci, že v dějinách Evropy začíná nová éra. Nová sovětská ústava znamená pokrok pro celý svět..."

Byl snad Karel Čapek fascinován zrůdným učením stalinismu? Jsou ocenění spojená s jeho jménem tímto nějak devalvovaná? Asi ano, ale jen pro toho, kdo se absolutně nevyzná v dějinách a z dobově podmíněných úryvků článků (které není schopen pochopit) šmahem odsoudí celou osobnost. A to platí i pro Peroutku atd. atd.

1 0
možnosti

A34d66a23m 85M40a90l26ý

1. 9. 2020 9:47

Diskuse na toto téma může pokračovat až se Zeman omluví nebo až ten údajný článek najde. Do té doby zbytečnost ...

5 0
možnosti

Normální člověk by přiznal pravdu a omluvil se. Nenormální člověk lže, pomlouvá a lže bez omluvy! :-)

2 0
možnosti
Foto

V letech 1938–1939 byl přímým svědkem toho, jak se politický ‚prostor svobody‘ postupně zredukoval na minimum,“Přesto nadále Přítomnost vychází, ovšem s tvrdě řízenou cenzurou – dlužno dodat, že samými Čechoslováky. Jedním z požadavků bylo neprovokovat zbytečně Němce.V té době nachází Peroutkovy texty, které mohou vzbuzovat polemiku. Patří mezi ně například text Češi, Němci a Židé, ve kterém bylo mimo jiné uvedeno: „Každý organismus brání se otravě cizí látkou. Lze předpokládat, že roztok židovského elementu v německém životě byl tak silný, že to na německý organismus reagoval jako na otravu. Věty vytržené z kontextu znějí hrozivě, ale byl to zřejmě zcela realistický Peroutkův popis. Ovšem vnímat Peroutku jako antisemitu by byl omyl. Ostatně i jeho rodinné zázemí bylo česko-německo-židovské. Pramen : Český rozhlas plus.

6 1
možnosti
Foto

V květnu roku 1944 byl do pražské úřadovny gestapa dovezen z koncentračního tábora vězněný novinář Ferdinand Peroutka. Nabídka byla vskutku velkorysá: komisař Horpaschek mu navrhl, aby se vrátil k novinářské práci. Psát by musel samozřejmě v duchu protektorátního zadání, ale byl by tím na svobodě. Otázkou je, jaká by ona svoboda pro Peroutku byla. Peroutka, vězněný od září roku 1939, ale tuto nabídku odmítl.„Byl vězněn jako reprezentant první republiky. Nikoliv jako novinář, ale jako demokrat.

6 0
možnosti

O to smutnější je jakákoliv zbytečná dehonestace! Komunisti a postkomunisti si melou svou! !!

2 0
možnosti
Foto

Vyjádřím se jne k jedné věci:

"Právo Němců na naši zem už v roce 1920:"

Ano, myslel tím právo místních Němců na to být tady doma stejně jako ostatní občané. Když už se Republika československá prohlašovala za pokrokovou, mohla zajistit menšinám alespoňtaková práva, jaká měli za "Rakouska". To, že přišli nedlouho poté, co jsme vyhnali kelty, je přece také pravda! Češi nepřišli v šestém století do prázdné země!

9 1
možnosti

Vaše správná poznámka by vydala na samostatné pojednání blogu. ČR se prakticky stala umělým slepencem nesourodých obyvatel. Nevytýkám ! - konstatuji, jedna z neřešených slabin, porodníka E. Beneše - následného hrobaře. Jedna z variant byla podobnost členění ČR - jako u Švýcarska, kantony. Následné, už opožděné nápady na výměnu území ...

Vždy se směji - "Čechy - Čechům" ! Kterým ? Neustálé výzkumy DNA ap., stále dokladují, že "Model čistého Slovana vlastně neexistuje" ! Jediná jistota je, že všichni pocházíme z pra Afriky ! Pak i úsměvnost rasové čistoty samotného A. Hitlera, nebo vzory udatných Germánů - H. Göringa , či prodejce drůbeže H. Himmlera ... !

V té rase, to asi nebude. Asi to bude ve způsobu spolužití, umnosti - pracovitosti, nu a pochopitelně v právech a svobodě všech zúčastněných - žijících ... :-)

2 0
možnosti

Smazaný příspěvek

Příspěvek byl odstraněn autorem blogu. Opakované vložení může být smazáno redakcí.

Co tady pořád řešíme ? Přítomnost Markomanů, germánského kmene, kteří vytlačili z našeho území Kelty ? Příchod dalších, ze 13 století, na pozvání Přemysla Otakara ? Jejich umnost a pracovitost při osídlování neúrodných - pohraničních hvozdů ... ?

Nebo reálné úspěchy A. Hitlera do doby zahájení 2. světové války ? Od řešení nezaměstnanosti, přes porodnost, rozmach průmyslu a dálnicemi konče ? Co bychom tak asi psali v té době - Jako novináři ? Mnichov a válka ještě nevypukla ...

Až to vypuklo, Peroutka dostal nabídku, aby se přidal. Odmítl sloužit a tak tedy trest - Dachau, Buchenwald, Pankrác. Následná klasika - Pronásledován komunisty. Bývalý komunista Miloš, zcela nesmyslným procesem vytváří zdání, že :

Ferdinand Peroutka se mazaně ocitl v rekreačních táborech ROH. Zřejmě se tam plavil i na gumovém člunu, aby všechny zmátl ! Čestný Miloš jej odhalil ! Vážně, podobný případ jako nebohý Emil Hácha, do kterého si ochotně kopl i E. Beneš ! Proboha, kolik podobných lidí máme ... ?

Celý spor je veden o prosté slůvko - "Promiňte". Tendenčního sice, toho bylo napsáno i dost, nicméně ten konkrétní článek neexistuje. "Prostě jsem to poplet"l ! Plzákovo, v manželství - "Zatloukat - zatloukat" i docela chápu.Pana Zemana - Jako soudního recidivistu - Nechápu ... ! :-)

10 1
možnosti

Pane Bučeku,

Peroutka byl v koncentračním táboře internován spolu se cca 2 tisíci rukojmích. Byla to praxe zavedená Němci i v dalších okupovaných státech, Do této skupiny byli vybráni zástupci různých skupin národa, kněží, politikové, novináři i další intelektuálově. Dokonce tam byli zařazeni členové organizací vysloveně podporující německé okupanty. Tatoskupina byla sice internována na ůzemí koncentračního tábora, ale ve zvláštnímbaráku a za podstatně lepších podmínek, než měli skuteční vězni koncetráku.

Takže Peroutka nebyl v koncentráku za aktivity proti Němcům a vy tu šíříte oblíbenou nepravdu.

5 3
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS