Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JT

J23i71r57i 83T23i91c52h68y

7. 12. 2019 19:37

Popsal jste podrobne okolnosti "dekretu", obavam se vsak, ze soucasni pretvareci historie je nejen nebudou cist, ale I kdyby je cetli, tak je odmitnout. Dnes je v mode vytvaret "pokrokove" nazory na historii, od prekrucovani husitstvi, "nepravnemu" vysidleni Nemcu (nic o nacizmu) az po sproste, az zlocinecke hanobeni presidenta Benese, vcetne odpornych vymyslu, ktere zde ani nechci opakovat (puvodne snad od slovenskych fasistu, ani komuniste nehazeli na nej takovy hnuj, jako nekteri soucasni tvurci konspiraci). President Benes bude historii zhodnocen jako jeden z nejvetsich cinitelu, ktery se zaslouzil o zvraceni tisicileteho pronikani Nemcu do ceskeho prostoru, spojeneho s jejich nadvladou a potlacovanim ceskeho obyvatelstva.

1 0
možnosti

Nezbývá než souhlasit

a to je dobře.

Karma!

1 0
možnosti
Foto

J20i43r52i 73C28i98z

1. 12. 2019 13:35

Predevsim si muze informace o teto temne minulosti CSR kazdy najit na internetu, vazeny autore blogu. Ze dekretu bylo 143 je tam uvedeno a taky, kdo byl spolu s Benesem za ne zodpovedny (decentne jste vynechal Jana Masaryka ze sestavy kolem nikym nevoleneho prezidenta). Z cele teto smutne historie je zrejme, ze vsechny "dekrety" byly pripravovany pri navsteve Benese se svou klakou v r.1943 v Moskve u sveho velkeho pritele Stalina a vladniho kolegy K.Gottwalda. "Dekrety" maji vsechny znaky bolsevickeho zrizeni zavedenem v tehdejsim Rusku. Jen si dovolim pripomenout etnicke cistky (u Vas jemne nazvanych odsun), zrizeni Rudych gard jako zastupcu vrchnosti, lidove soudy, znarodneni (ukradeni) majetku vsem podnikatelum, lidovi komisari atd. To vse probehlo jiz v Rusku po prevzeti vlady bolseviku (Lenin, Stalin). Jak je znamo z historie, teprve v r.1946 se usporadaly parlamentni volby a svete div se, v ceske casti obnovene republiky (Karpatska Rus byla z vdecnosti predana bolsevickemu Rusku) dostala KSC kolem 46% hlasu, ve slovenske casti to byla zhruba polovina, protoze Slovaci rozhodne nezapomeli na 6let samostatnosti klero-fasistickeho Slovenskeho statu zalozenem 14.3.1939 a spojence nacistickeho Nemecka do posledniho dne valky 8.5.1945. K temto udalostem se da jen dodat, ze Vas vyklad historie silne pripomina dejepisny vyklad obdobi r.1945-8 vyucovany na skolach pred r.89 a pri branne vychove v socialisticke vlasti, coz byl taky jeden z tehdejsich predmetu vychovy. Ale to patri bohuzel k teto spolecnosti a je velmi nestastne, kdyz nepriznive udalosti se prekrucuji. Nebo takove informace mistni cenzor pro jistotu smazne, aby se neco "spatneho o Cesich" nepsalo. Jinak cenzora iDnes srdecne zdravim a preji mu chutny a vyzivny nedelni obed.

1 1
možnosti
Foto

MÍSTNÍ CENZOR8-o;-D Je přinejmenším úsměvné, kolik lidí ex post ,,řeší" historii, a její ,,správné výklady". Ergo s odkazy na netRv

2 0
možnosti
Foto

Britské uznání provizorní vlády neznamenalo uznání právní kontinuity první republiky, ani jejích hranic, ani nulitu Mnichovské smlouvy, a že československá vláda podle názoru britské reprezentuje jen český a slovenský lid, nikoli Československou republiku. Britové Beneše upozornili, že československý stát zanikl již před válkou. USA uznaly dopisem F. D. Roosevelta z 30. 7. 1941 československou vládu v Londýně, ale pouze jako provizorní. V otázce předválečných hranic a neplatnosti Mnichovské dohody se od samého počátku připojily ke stanovisku britskému. USA, Velká Británie a Spolková republika Německo ji dodnes jako neplatnou od samého počátku neuznaly.Československá strana nedokázala prosadit neplatnost Mnichovské dohody od samého podepsání, nýbrž pouze prostou její neplatnost od 15. 3. 1939, kdy ji Německo samo svým jednáním porušilo.

0 0
možnosti
Foto

A pak se Beneš neměl začít opírat o slovanské dubisko.

0 0
možnosti
JS

Myslím, že jste zapomněl na jednu maličkost. Pokud se nemýlím, jeden z dekretů také omilostňoval veškeré činy spáchané proti německým okupantům. Takže pokud budou tyto dekrety zrušeny z aktivních bojovníků proti nacismu se stanou zločinci.

1 1
možnosti
Foto

Toto s tím souvisí, viz.:

Vláda republiky Československé určuje podle § 57, odst. 2 a 3 zákona ze dne 13. května 1936, č. 131 Sb., o obraně státu, den 31. prosince 1945 za den, jímž končí stav branné pohotovosti státu, vyhlášený vládní vyhláškou ze dne 23. září 1938, č. 183 Sb.

1 0
možnosti
JP

Označení "Benešovy dekrety" je zkratka, není důvod proti tomu protestovat. Sluší se připomenout, že Beneš v době, kdy je začal vydávat (samozřejmě že v týmu jemu oddaných lidí), nebyl prezidentem, neboť na tuto funkci řádně abdikoval předtím, než odešel do exilu. V této situaci také protiústavně podepsal smlouvu se SSSR na 20 let! Jinak doporučuji prostudovat si knihu historika Emanuela Mandlera - Benešovy dekrety, kde jsou zejména ty nejkontroverznější dekrety kriticky zhodnoceny z hlediska uplatnění kolektivní viny jako barbarství.

6 3
možnosti
Foto

Kde máte kolektivní vinu. Češti Němci byli odsunuti, aby se už nikdy nemohli stát příčinou (záminkou) další války.

0 0
možnosti
BH

Každopádně odsun Němců byl dán vůlí vítězných mocností, tedy jako dnes usnesení z Bruselu!

1 3
možnosti
JP

Za prvé západní vítězné mocnosti byly postaveny před hotovou věc (oblíbená taktika fait accompli E.Beneše), k divokému vyhánění došlo již bezprostředně po květnu 1945, což Beneš podnítil svým projevem v Brně v dubnu 45. A za druhé ten souhlas tyto mocnosti nikterak nectí.

2 1
možnosti
  • Počet článků 24
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 960x
Ing. Petr Říha Původně hajný z Vysočiny, do konce roku 2010 místostarosta jedné z pražských městských částí. V současné době zahradník se specializací na asijské zahrady a tvarování okrasných dřevin. V komunální politice se angažoval nepřetržitě od roku 1990 do roku 2010.

Seznam rubrik