Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Daj-li mi medaili nebo nedaj-li mi medaili

Anton Špelec ostrostřelec, Toho když to popadne, Poručí si liquére - A to špatně dopadne. Já bych do toho kop. Ta medaile bude můj hrob... zpívá Vlasta Burian ve filmu Anton Špelec ostrostřelec.   

Podle přání některých politiků by jiná medaile měla být hrobem pro našeho prezidenta. Nebudu pátrat po tom, kdo komu volal a co mu volal - pokud mu volal - a podíváme se na problém z úhlů, které politikům..........a dokonce i médiím unikají. 

1) Nechci zlehčovat zásluhy pana Jiřího Bradyho, nicméně si dovolím vycházet z jeho roku narození - 1928. Při deportaci do Terezína v roce 1942 mu tudíž bylo 14 let. V šestnácti byl zařazen do transportu do Osvětimi, tam ale byl při selekci zařazen na práci - což mu zachránilo život. Na konci války mu bylo 17 let. 

Každý den umírají v naší zemi váleční veteráni z 2. světové války, kteří bojovali  za naši svobodu a za nápravu reputace, že jsme spokojení protektorátní občané. Umírají a řád T.G.Masaryka za jejich rakví nikdo neponese. Neumíme ocenit ani další dlouholeté členy Českého svazu bojovníků za Svobodu nebo Československé obce legionářské, kteří svou každodenní prací a při besedách suplují školu a snaží se v dětech vybudovat národní hrdost a sounáležitost s naší vlastí. Často zůstávají nedoceněni a neoceněni - namátkou musím vzpomenout na Jana Nováka - vojenského letce, přemožitele kanálu La-Manche, Angary, Bajkalu atd. atd. Jako člen ČSBS absolvoval již téměř 700 výše zmíněných besed - a rovněž jeho další zásluhy nikdo adekvátně nedocenil. Je to asi tím, že nemá "strejčka" na správném místě.

2) Ani Jiří Brady nemá strejčka - ale má hodného synovce - a navíc ministra a jelikož jsou to právě ministři, kteří navrhují osobnosti ze svých rezortů (ne rodin) prezidentovi na ocenění - tak proč by pan ministr nenavrhl strýčka. A jsme u toho - pokud mi na této cause připadá něco "přes čáru", tak je to v první řadě tato - malá domů. A je s podivem, že na to nikdo nepoukazuje - alespoň jsem tuto informaci nikde zaregistroval.

3) Možná se mýlím..... a pan Brady si těch celých 67 let ponechal československé občanství - potažmo požádal o přiznání českého - tak jako my všichni..... ale je to velmi nepravděpodobné. Ale v propozicích řádu je jasně uvedeno .....Řád vznikl v roce 1990 jako vyznamenání určené pouze pro československé občany; po rozpadu federace byl obnoven roku 1994. Nechtěl tady někdo aby se trošku přimhouřila "oka"?

4) Když jsem dnes viděl fotografii pana Brodyho ověšeného bronzovými ozdobami jako vánoční stromeček, bylo mi toho starého muže líto. Zneužili ho - každý, kdo má právo udělit - něco - tak mu to pověsil na sako (foto ara - Aha). Samozřejmě spousta ocenění podléhá schvalovacímu procesu, který nemohl proběhnout - co na tom - hlavně se vzepřít hlavě státu.

Další causa z které je mi smutno. Druhořadí politici se snaží zviditelnit - a povyrůst tím, že plivnou prezidentovi do tváře. Velmi smutné. Začínáme být opravdu národem, který neuznává autority - jenom když si vezmeme prezidenty - není jediný o kterého by se někdo z politiků neotřel - a to ani nemuseli krást pera a pouštět kamarády z kriminálu,

 

 

 

 

Autor: Petr Říha | čtvrtek 27.10.2016 21:44 | karma článku: 36,91 | přečteno: 3074x
  • Další články autora

Petr Říha

Cestovka naruby (upraveno na příkaz administrátora)

Vždycky jsem si myslel, že cestovní kancelář je tu proto, aby klienta, za jeho peníze odvezla do zvolené destinace, kde si za své peníze užije. Ale nebyl by to podnikavý člověk, aby nevymyslel pro něj výhodnější způsob turistiky.

31.10.2023 v 11:08 | Karma: 19,49 | Přečteno: 368x | Diskuse| Hyde park

Petr Říha

Zavlaje nad Pražským hradem bílá vlajka?

Všichni pamatujeme na 19. září 2015, kdy na protest proti politice prezidenta Miloše Zemana vyvěsili členové uskupení Ztohoven na střechu Hradu obří červené trenýrky.

13.1.2023 v 1:17 | Karma: 10,31 | Přečteno: 307x | Diskuse| Hyde park

Petr Říha

Sláva Ukrajině - aneb kdo řídil operaci „Dunaj“

Invaze vojsk jedné země do druhé je vždy pro obyvatele napadené země věc smutná a měla by být nepřijatelná. Díky hrátkám politiků zúčastněných států se běžný člověk dostává do problémů, hraničícími až se ztrátou života

12.8.2022 v 12:27 | Karma: 30,29 | Přečteno: 1564x | Diskuse| Srpen 1968

Petr Říha

Hoří má panenko - Hubáčková

Náš nejmladší národní park opět prochází zkouškou ohněm. Hořelo zde již několikrát, ovšem v rozsahu, kdy je zničeno téměř 14% plochy, to ještě nebylo. Nicméně ty menší požáry byly varování, varování, že je něco špatně.

8.8.2022 v 19:54 | Karma: 17,10 | Přečteno: 405x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Petr Říha

Co blázníte, vždyť jsou tady lidi!

Tímto slavným výkřikem Josefa Švejka končí film Poslušně hlásím, vyjadřující absurdnost situace, neboť kdyby tam lidi nebyli bylo by zbytečné tam střílet z děl. „Jak myslíte, Švejku, že bude vojna dlouho trvat?“

9.4.2022 v 1:36 | Karma: 21,71 | Přečteno: 684x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 24
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 960x
Ing. Petr Říha Původně hajný z Vysočiny, do konce roku 2010 místostarosta jedné z pražských městských částí. V současné době zahradník se specializací na asijské zahrady a tvarování okrasných dřevin. V komunální politice se angažoval nepřetržitě od roku 1990 do roku 2010.

Seznam rubrik