Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Absurdistán I.aneb Jak Krystýna s Jardou Vítkovi chtěli vzít hračku

Tak nám zabili Ferdinanda, řekla paní Müllerová!.....tedy: „Tak nám zavřeli úplatkáře“. Švejk na vozíku huláká „Na Bělehrad“ a my bychom asi měli provolávat slávu systému, který se konečně odhodlal potrestat někoho za korupci

X+

Máme tři zúčastněné na této taškařici. První je neformální lídr VV a neúspěšný ministr dopravy Bárta, který si zcela evidentně pro ukojení svého ega vytvořil stranu VV.  Pokud si vybudujete firmu a Vít Bárta si takovou firmu (rozuměj VV) vybudoval, chce ji pochopitelně i ovládat.  Jelikož však v politické straně fungují jiné principy než ve firmě, musí se k ovládání „spolupracovníků“ volit poněkud jiné formy. Prostředek však zůstává stejný – finanční pobídka - jen se jí neříká prémie jako ve fabrice a ve „slušné společnosti“ se jí neříká ani  úplatek, ale třeba bezúročná půjčka – nebo spíš nenávratná....?

Podle verdiktu, který vynesl soud na konci března 2011 se Vít Bárta pokusit podplatit své bývalé stranické kolegy poskytnutím „bezúročných půjček“. (tady to trošku skřípe, že? Buď je to půjčka a její přijetí není trestné a vrací se nebo je to úplatek a ten se zpravidla nevrací a trestný by měl být). Podle obžaloby si penězi kupoval loajalitu svých někdejších stranických kolegů. Krystýna Kočí od něj dostala půl miliónu korun - podle žalobkyně proto, aby jako tehdejší šéfka poslaneckého klubu vedla poslance VV k loajalitě a kriticky proti němu nevystupovala. Jaroslavu Škárkovi měl dát 170 tisíc s tím, že za to má prosazovat jeho zájmy v plzeňské organizaci. Vít Bárta se hájil tím, že šlo pouze o půjčky  a oba se prý jen snaží ho svým nařčením zdiskreditovat a pokoušeli se o stranický puč. J. Škárka úplatek částečně použil. Soud nechal zbývající finanční prostředky ve výši 665 tisíc Kč propadnout – všimněte si toho výstižného výrazu – propadnout - do černé díry státního rozpočtu. Rozdíl činí 5 tisíc, které poslanec Škárka tedy zřejmě utratil ( to se asi moc nerozšoupl).

Druhým zúčastněným je právě Jaroslav Škárka. Dostal 170 tisíc, z nichž tedy 5 zřejmě použil. Podle rozsudku peníze z Bárty vylákal s úmyslem ho později diskreditovat. "Jeho úmyslem od začátku bylo využít takto získané částky k následné diskreditaci Víta Bárty ve veřejném a politickém životě," prohlásil soudce, který tak nakonec nechal stranou obžalobu, která Škárku vinila z přijetí úplatku. Obžaloba ho vinila z toho, že peníze vzal a část z nich použil, soudce ho poslal za mříže za to, že lhal a manipuloval důkazy. Jaroslav Škárka soud o své nevině a dobré vůli odhalit korupčníka nepřesvědčil. Soudce jej posílá na tři roky za mříže nepodmíněně. Nicméně prostý selský rozum říká, že když chci peníze použít k diskreditaci „šéfa“, nechám je hezky pospolu a půjdu s nimi mávat na příslušná místa a ne že z nich začnu „uďobávat“.

A tak se můžeme ptát, zda slepá spravedlnost skutečně našla pravdu. ...Asi ne. Buď je pan Bárta dobrák, který půjčuje svým spolustraníkům, aby si mohli přilepšit ke svým skromným platům a oni se mu šibalové pomstili tím, že tvrdí, že je uplácí. To je asi nesmysl, že? V tomto státě si sice půjčuje kde kdo, ale že by už i elita národa na tom byla tak špatně.... Pak ale tedy měli být oba potrestáni za podvod eventuelně za spiknutí, s cílem vzít Vítkovi hračku (opět rozuměj VV) a Vítek měl odejít od soudu čistý. To se ale nestalo – byl potrestán pan Bárta i pan Škárka a od soudu odešla zatím čistá pouze paní Kočí, i když s nálepkou „absolutně nedůvěryhodná osoba a lhářka“.

Osobně se přikláním k druhé možnosti, že peníze dostali a měli za ně vykonat to, co uvedla obžaloba. Pan Škárka to dokonce zřejmě i plnit chtěl a peníze začal používat. Pak ho někdo nebo něco přesvědčilo, aby případ nahlásil. Pochopitelně mu jeho finanční situace nedovolila aby ze svého poslaneckého platu, který údajně činí  s příplatky 98 900 Kč, do štůsku bankovek od pana Bárty chybějících 5 000 Kč vrátil, a tak odevzdal pouze 165 000 Kč. Pak měl být ale mnohem citelněji potrestán ten, který úplatek za "nemravnost" poskytl a ne ten, kdo jej oznámil. Podmíněný trest pro pana Bártu je pak výsměchem a ojedinělá korupční aféra skončila asi s takovým efektem, jako když praskne mýdlová bublina.    Naše justice tak zcela jednoznačně a průzračně vyslala signál všem, kteří by snad chtěli podobně nízkým a podlým způsobem oznámit pokus o korupci. (teď neřeším to, že: "lhal a manipuloval důkazy").

Nemusíme však litovat ani pana Škárku. Dostal 3 roky za to že soudci jako důkaz podstrčil o rok starší nahrávku než tvrdil, odsedí si možná jen rok a půl a pokud se nevzdá mandátu poslance, bude po celou dobu výkonu trestu pobírat svůj výše zmíněný plat. Normální vězeň za rok a půl dluží státu 64 800 Kč, ovšem tady bude stát dlužit panu Škárkovi 1 780 200 Kč. Problém je totiž v tom, že naše zákony nepředpokládají, že by byl zákonodárce gauner a byl pravomocně odsouzený...a aby v takovém případě přišel o mandát, jako se to třeba už předpokládá v případě soudců, státních zástupců nebo komunálních politiků. A pokud se poslanec či senátor rozhodne, že i ve vězení může sloužit lidu a své vlasti, nikdo ho složit poslanecký mandát nedonutí.

Autor: Petr Říha | neděle 15.4.2012 4:30 | karma článku: 18,83 | přečteno: 1374x
  • Další články autora

Petr Říha

Cestovka naruby (upraveno na příkaz administrátora)

Vždycky jsem si myslel, že cestovní kancelář je tu proto, aby klienta, za jeho peníze odvezla do zvolené destinace, kde si za své peníze užije. Ale nebyl by to podnikavý člověk, aby nevymyslel pro něj výhodnější způsob turistiky.

31.10.2023 v 11:08 | Karma: 19,49 | Přečteno: 367x | Diskuse| Hyde park

Petr Říha

Zavlaje nad Pražským hradem bílá vlajka?

Všichni pamatujeme na 19. září 2015, kdy na protest proti politice prezidenta Miloše Zemana vyvěsili členové uskupení Ztohoven na střechu Hradu obří červené trenýrky.

13.1.2023 v 1:17 | Karma: 10,31 | Přečteno: 307x | Diskuse| Hyde park

Petr Říha

Sláva Ukrajině - aneb kdo řídil operaci „Dunaj“

Invaze vojsk jedné země do druhé je vždy pro obyvatele napadené země věc smutná a měla by být nepřijatelná. Díky hrátkám politiků zúčastněných států se běžný člověk dostává do problémů, hraničícími až se ztrátou života

12.8.2022 v 12:27 | Karma: 30,29 | Přečteno: 1564x | Diskuse| Srpen 1968

Petr Říha

Hoří má panenko - Hubáčková

Náš nejmladší národní park opět prochází zkouškou ohněm. Hořelo zde již několikrát, ovšem v rozsahu, kdy je zničeno téměř 14% plochy, to ještě nebylo. Nicméně ty menší požáry byly varování, varování, že je něco špatně.

8.8.2022 v 19:54 | Karma: 17,10 | Přečteno: 405x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Petr Říha

Co blázníte, vždyť jsou tady lidi!

Tímto slavným výkřikem Josefa Švejka končí film Poslušně hlásím, vyjadřující absurdnost situace, neboť kdyby tam lidi nebyli bylo by zbytečné tam střílet z děl. „Jak myslíte, Švejku, že bude vojna dlouho trvat?“

9.4.2022 v 1:36 | Karma: 21,71 | Přečteno: 684x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Mohly by hlídat tisíce dětí. Většině z dětských skupin ale stát nedá peníze

26. dubna 2024

Premium Míst pro děti ve školkách je zoufalý nedostatek. Státu se pro letošek přihlásilo 180 lidí z...

Izraelský ministr Ben Gvir měl nehodu, auto po nárazu skončilo na střeše

26. dubna 2024  19:04

Izraelský ministr národní bezpečnosti Itamar Ben Gvir měl autonehodu ve městě Ramla ve středu země....

EU se od zemí jako Česko naučila hodně o Kremlu i Putinovi, řekla Leyenová

26. dubna 2024  18:09,  aktualizováno  18:29

Díky hořkým zkušenostem, které mají země ze středu a východu Evropy se Sovětským svazem, se...

Zkusil unést hocha ze školky, vydával se za jeho matku. Mladík dostal rok vězení

26. dubna 2024  18:16

Nejprve telefonicky a poté i osobně se čtyřiadvacetiletý muž snažil vynutit si vydání chlapce z...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 24
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 960x
Ing. Petr Říha Původně hajný z Vysočiny, do konce roku 2010 místostarosta jedné z pražských městských částí. V současné době zahradník se specializací na asijské zahrady a tvarování okrasných dřevin. V komunální politice se angažoval nepřetržitě od roku 1990 do roku 2010.

Seznam rubrik