Jsme to, co jíme

  Člověk  údajně stojí na vrcholu potravního řetězce. Je to zcela určitě pravda, i když o své postavení musí neustále bojovat a lze ho mnohdy i zpochybnit. Snědl člověk kupříkladu víc krokodýlů nebo krokodýli lidí?

 

Během svého vývoje ochutnal člověk zcela určitě všechno - včetně svých „soukmenovců". Postupem času zmizel (alespoň v našich zeměpisných šířkách) z našeho jídelníčku hmyz, červi a pak také zvířata, která jsme vyhubili nebo vyhynula. S příchodem křesťanství se také definitivně přestala jíst srdce nepřátel - a jiné části jejich těl - pro získání protivníkových válečnických schopností. Kromě semen, bobulí, hlíz a různých kořínků jsme od nepaměti jedli  zvířata. Nejprve skoro všechna (s výjimkou třeba tchoře), ale postupně jsme jednotlivým živočišným druhům určili jejich  roli, která se měnila během doby i místa. Přesto lze dodnes v mysliveckých kuchařkách stále ještě nalézt recepty na přípravu veverky, jezevce, lišky, vydry, sojky, straky a vrány, medvěda, páva nebo vrabců.

 Podívejme se na zmíněný vývoj nejprve v časové linii.  Nejprve bylo třeba vyhubit zvířata, která člověka přímo ohrožovala na životě. Tak zmizel ze skal šavlozubý tygr a z medvěda - pána hlubokých lesů - se pod naším přísným dozorem stal veselý kašpárek kroužící pod cirkusovým šapitó na motorce nebo koloběžce. Pochopitelně, že maso bylo cenné a tak se všechna ulovená zvířata snědla - včetně šelem. Během doby jsme zvládali některé druhy zvířat domestikovat - tury, ovce, kozy, některé druhy ptáků. Všimněme si, že jsme si jako jatečná pragmaticky ochočili jen zvířata, která se živí - pro nás zcela bezcennou stravou - trávou. Je přece nesmysl, abychom na maso chovali masožravce, na kterém než naroste 20 kg masa, 200 kilo masa sežere.

A tak se dostáváme k důvodům a příčinám, proč ochrana psů a koček před pánvemi wok  a cikánskými kotlíky vyústila v současné době ve zcela nesmyslnou až hysterickou ochranu masožravců. Je to pochopitelně i tím, že v průběhu věků získali masožravci pro svou nevhodnost (neekonomičnost) jako potrava, jiné funkce a jako zdroj bílkovin si je většina z nás již nedovede představit. Masožravcům neboli šelmám jsme určili několik jiných rolí. Kromě lovení myší a hlídání obydlí (na což ovšem staří Římané s větším úspěchem používali husy) začal člověk využívat faktu, že jelikož jsou šelmy nuceny lovit, mají kvůli mrštnosti, hbitosti a rychlosti poměrně  málo podkožního tuku. Ztrátu tělesné teploty kompenzují - ke své smůle - poměrně kvalitním ochlupením. Po tisíce let je tudíž lovíme a později i chováme kvůli jejich srsti, aby nás jejich kožešina zahřála a nebo případně,  aby  prezentovala naši společenskou úroveň. Dochází k takovým „specialitám", kdy člověk přichází na to, že nejkvalitnější a nejjemnější persián je z ještě nenarozeného jehněte a tak je kvůli kůžičce velikosti hadru na podlahu zabita ovce i jehně. Šelmy s hrubou srstí - medvědi, vlci - jsou však také jako nevyužitelní hubeni a téměř vyhubeni.

V dobách, kdy už bylo potravy relativně dost a byla dostupná si začal člověk nezřízeně vymýšlet - husí játra nebo slavičí jazýčky byly pouze na okraji kulinářských orgií. V další fázi pak už ale člověk nevěděl co „roupama" a začal polykat živé chobotničky, lžičkou konzumovat mozek z živých opic a  páchat další podobné nechutnosti. Zde bych viděl skutečné pole působnosti pro ochránce zvířat. Ochránci zvířat jsou však, dle mých zkušeností, jen málokdy střízliví lidé žijící v realitě všedního dne. Většinou se jedná o frenetické paničky líbající se se svými zvířecími mazlíčky a pořizující jim šatníky podobné těm jejich. A tato podivná lobby vyrazila do boje a donutila zákonodárce přijmout Zákon na ochranu zvířat proti týrání. Mohl bych zde paragraf po paragrafu rozebírat nesmysly v tomto zákoně přijaté - ale to si nechám na jindy. Nyní mě zajímá jediné - jídlo a druhy zvířat k jídlu určené a naopak druhy před pekáčem vehementně chráněné, což ovšem uvedený zákon - na rozdíl od proklamací ochránců zvířat - vůbec neřeší.

Co určilo jeden druh zvířat k osudu steaků  a druhý do role „plyšáků" se kterými spíme. Určitě je to hebkost jejich srsti. (Ovšem v době, kdy jsou naše „přehygienizované" děti na tom čím dál hůř s alergiemi, které mají snad úplně na všechno, měly by se  jejich pejskumilovné matky vrátit k osvědčenému plemeni, které chovali již staří Aztékové - k Peruánskému naháči. Indiáni tyto zcela bezsrstné psy považovali za dar od boha Xolotla a používali ho k různým náboženským rituálům. Měl však i svou praktickou funkci, jeho hřejivé tělo na lůžku zahřívalo a případně prý i léčilo nemoci jeho pána.)  Kromě hebké srsti chováme masožravce i pro jejich schopnost páníčka pobavit svými veselými kousky, pro jejich schopnost se učit a hlavně pro jejich přijatelnou velikost. Až na hebkost srsti by totiž třeba prase každého „čokla" trumflo, ale i doga zabírající nám oblíbenou pohovku je drobek proti ročnímu čuníkovi - a tak v tomto pomyslném boji o náš příbytek vyhrál pes.

Ale vraťme se k jádru pudla. Přiznám se, že mne vadí rasistický přístup ke zvířatům. Proč můžeme pro maso bez povšimnutí zabíjet některá zvířata po tisících a pokud pronikne na veřejnost informace o čínských psích jatkách, mohou se ochránci zvířat a potažmo i média pominout. Pokud by na veřejnost pronikla zpráva že v indické nebo thajské restauraci chovají na maso krysy vyvolalo by to také vlnu rozhořčení, ale jen proto, že v našich krajích je krysa „fuj". Přesto ale mají stovky našich dětí doma svou ochočenou „Krysičku". Stovky a možná tisíce dětí v tomto státě má ale doma svého oblíbeného králíčka a přesto paradoxně nikoho nepohorší, že desetitisíce jejich bratříčků a sestřiček končí v mrazácích obchodních domů. Ano máme zvířata prostě sprostě rasisticky rozkastovaná a nutíme je, aby plnila svou úlohu, kterou jsme jim v tom kterém regionu určili.

Rozdělujeme zvířata na ušlechtilá a ...a na ta ostatní. Do skupin je však zařazujeme citem, ne rozumem - jinak by prase nemohlo skončit hluboko v poli „poražených" a zkonzumovaných. Se zvířaty, která jsme zařadili mezi ušlechtilá se snažíme skamarádit (pes, kočka, kůň, delfín) .......a kamarádi se přeci nejedí. Číňané však se psi moc nekamarádí - za měsíc pobytu jsem viděl spousty psího masa na grilovacích jehlách (pravda je, že to nebyly grilovací jehly ale dráty ze starých velocipédů) ale pouze jediného psa na vodítku. Japonci zase nekamarádí s delfíny (kromě jiného).

A v konzumaci masa narážíme na další paradoxy. Kůň je kamarád - vozí nás (rekreačně, terapeuticky i závodně) proto jsme ho zcela úplně přestali jíst a využíváme ho je pro výše zmíněné svezení - ale i to má svá slabá místa, když třeba ochránci zvířat pozvednou svůj hlas na ochranu závodních koní proti závodění. „Vždyť ti chudáci si při pádu mohou zlomit nohu". Nabízí se tedy otázka - proč tedy chovat závodní koně, když nemohou závodit? Až tyto, zatím pouze extrémní názory, získají podporu budoucí přecitlivělé populace - pak bude existence anglických plnokrevníků na tomto světě zřejmě zcela zbytečná.

V našich zemích jsme schopni tolerovat to, aby si čínská komunita zbudovala budhistický chrám a modlila se k bohu, kterého drtivá většina z nás není schopna ani přijmout, ani pochopit, ale když si Číňané postaví „psín" (podle vzoru kravín) - to vyvolá výše popsanou hysterii. Přitom Číňané  psy  pro jídlo chovají déle, než my prasata a speciálně plemeno čau-čau si jako „masné" vyšlechtili. Na masném plemeni hovězího dobytka  naroste  víc steaků (a navíc jenom z jinak neužitečné trávy), ale kráva na porážce trpí stejně jako pes. Žasnul jsem, kolik je na webu příspěvků od lidí vyznávajících se z toho, že se stali vegetariány právě z důvodu, že: Nechtějí jíst maso ze zvířete, které trpělo (což je ovšem diskutabilní předjímání vycházející z medializace několika případů sadistických řezníků). Nechtějí jíst maso ze zvířete, které člověku věřilo (kravička, kterou člověk celý život láskyplně krmí a případně ji při dojení lechtá na cecících - je teď bezcitně zabita). Nechtějí jíst maso ze zvířete, která jsou člověku obzvlášť blízká (ovšem přiznejme si, že každému z nás je blízké jiné zvíře - většina populace v naší zeměpisné šířce se ovšem upíná na psy a kočky). A jsme konečně u jádra pudla - psi a kočky splňují všechny tři výše uvedené podmínky, proč údajně nejíst jejich maso.  Je zároveň zajímavé, jak tato skupina lidí dokáže být nekompromisní a agresivní k nesouhlasným stanoviskům k těmto jejich názorům. Vždyť my se na ně také nezlobíme, že dokáží vytrhnout mladičkou karotku a zaživa ji drtit svými zuby nedbajíc jejích smrtelných křečí, neodsuzujeme je ani za to, že nedokáží vnímat smrtelný děs hrášku, když mu za živa z lusků vytrhávají jeho potomky - ano, vždy je to pouze o tom, co dokážeme cítit nebo co jsme pro vlastní pohodlí ochotni vnímat.

Autor: Petr Říha | pátek 16.10.2009 23:26 | karma článku: 12,05 | přečteno: 1027x
  • Další články autora

Petr Říha

Cestovka naruby (upraveno na příkaz administrátora)

Vždycky jsem si myslel, že cestovní kancelář je tu proto, aby klienta, za jeho peníze odvezla do zvolené destinace, kde si za své peníze užije. Ale nebyl by to podnikavý člověk, aby nevymyslel pro něj výhodnější způsob turistiky.

31.10.2023 v 11:08 | Karma: 19,49 | Přečteno: 362x | Diskuse| Hyde park

Petr Říha

Zavlaje nad Pražským hradem bílá vlajka?

Všichni pamatujeme na 19. září 2015, kdy na protest proti politice prezidenta Miloše Zemana vyvěsili členové uskupení Ztohoven na střechu Hradu obří červené trenýrky.

13.1.2023 v 1:17 | Karma: 10,31 | Přečteno: 306x | Diskuse| Hyde park

Petr Říha

Sláva Ukrajině - aneb kdo řídil operaci „Dunaj“

Invaze vojsk jedné země do druhé je vždy pro obyvatele napadené země věc smutná a měla by být nepřijatelná. Díky hrátkám politiků zúčastněných států se běžný člověk dostává do problémů, hraničícími až se ztrátou života

12.8.2022 v 12:27 | Karma: 30,29 | Přečteno: 1564x | Diskuse| Srpen 1968

Petr Říha

Hoří má panenko - Hubáčková

Náš nejmladší národní park opět prochází zkouškou ohněm. Hořelo zde již několikrát, ovšem v rozsahu, kdy je zničeno téměř 14% plochy, to ještě nebylo. Nicméně ty menší požáry byly varování, varování, že je něco špatně.

8.8.2022 v 19:54 | Karma: 17,09 | Přečteno: 404x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Petr Říha

Co blázníte, vždyť jsou tady lidi!

Tímto slavným výkřikem Josefa Švejka končí film Poslušně hlásím, vyjadřující absurdnost situace, neboť kdyby tam lidi nebyli bylo by zbytečné tam střílet z děl. „Jak myslíte, Švejku, že bude vojna dlouho trvat?“

9.4.2022 v 1:36 | Karma: 21,71 | Přečteno: 683x | Diskuse| Politika

Petr Říha

XI. Sjezd ČSBS, aneb když ruka ruku myje

Za svůj život jsem zažil několik sjezdů. Byly ustavující, slučovací, řádné i mimořádné. Tenhle byl sice řádný, ale velmi mimořádný a zřejmě pro mne i pro bojovníky poslední.

27.7.2021 v 0:18 | Karma: 21,48 | Přečteno: 785x | Občanské aktivity

Petr Říha

Dva roky prázdnin

Už jsme si zvykli na naplnění vizí Julesa Verna, cestujeme ZE ZEMĚ NA MĚSÍC, hlubiny oceánů brázdí ponorka NAUTILUS (dokonce atomová), ponořili jsme se DVACET TISÍC MIL POD MOŘE

2.3.2021 v 1:43 | Karma: 11,69 | Přečteno: 296x | Politika

Petr Říha

Medaile pro Prymulu

Ty tam jsou doby, kdy nás naše média každý den informovala o tom, kolik uhlí narubali horníci na Donbase a kolik nadojila kráva rekordmanka v Charkově. Situace se změnila a o Rusku se dnes nedozvíte téměř nic.

25.1.2021 v 23:02 | Karma: 21,06 | Přečteno: 736x | Diskuse| Společnost

Petr Říha

Hitler je gentleman

Tak máme zase dlouholetou kauzu, kdy naši dobře placení soudci již pět let bádají nad tím, zda prezident republiky viděl něco, co existuje nebo neexistuje a do jaké míry je vnučka Ferdinanda Peroutky Terezie Kaslová

1.9.2020 v 1:43 | Karma: 37,08 | Přečteno: 1324x | Diskuse| Ostatní

Petr Říha

Vlasovci - aneb muži bez budoucnosti

Stále se dovídáme další a další nové informace o tom, jak a kdy vlastně 2. světová válka v Evropě skončila a kdo měl jak velký podíl na konečném vítězství.

7.12.2019 v 2:49 | Karma: 33,54 | Přečteno: 1445x | Diskuse| Politika

Petr Říha

„Benešovy dekrety“ po sté a první

O takzvaných Benešových dekretech dnes mluví kdekdo, ale málokdo četl alespoň jejich seznam a ví, kolik jich bylo, proč byly vydány, k čemu ve své době sloužily a jakou mají hodnotu dnes.

30.11.2019 v 23:03 | Karma: 22,14 | Přečteno: 742x | Diskuse| Politika

Petr Říha

Smrt darebáka

Trestní kolegium Nejvyššího soudu se vyznamenalo. Páni soudci se hluboce zamysleli a přišli na to, jak dále darebákům ulehčit život. Darebákům, kteří už nemají strach z trestu smrti, kteří mají ve vězení možnost studia, televizi,

15.3.2017 v 1:30 | Karma: 34,92 | Přečteno: 984x | Diskuse| Občanské aktivity

Petr Říha

Daj-li mi medaili nebo nedaj-li mi medaili

Anton Špelec ostrostřelec, Toho když to popadne, Poručí si liquére - A to špatně dopadne. Já bych do toho kop. Ta medaile bude můj hrob... zpívá Vlasta Burian ve filmu Anton Špelec ostrostřelec.

27.10.2016 v 21:44 | Karma: 36,91 | Přečteno: 3072x | Diskuse| Politika

Petr Říha

Je stát náš kamarád? 2. díl

S rozmachem španělských zámořských objevů a následnou kolonizací dobytých území s drancováním pokladů místních kultur i nerostných zdrojů se snažily Francie a Anglie oslabit vzrůstající moc a sílu Španělska,

4.12.2015 v 0:23 | Karma: 14,62 | Přečteno: 558x | Diskuse| Ostatní

Petr Říha

Petr nebo Pavel - padni komu padni.

Tak mně zase poněkud „hnuly žlučí“ hrátky, které se rozehrávají na našem nejprokletějším ministerstvu. Naší „srandovní“ armádě s třiceti tanky, předraženými a poruchovými Pandury, půjčenými letadly, nefunkčními padáky .......

11.2.2015 v 12:31 | Karma: 27,03 | Přečteno: 1298x | Diskuse| Ostatní

Petr Říha

Je stát náš kamarád ? 1. díl

Možná, že namítnete, že stát přece nemusí být náš kamarád – že má své funkce, ale nějaké „kamarádšofty“ mezi to nepatří. 

16.1.2015 v 14:05 | Karma: 17,97 | Přečteno: 567x | Diskuse| Politika

Petr Říha

Otevřený dopis předsedovi strany o volebních podvodech ČSSD

Od roku 1989 jsem úspěšně prošel všemi komunálními volbami v Petrovicích a někdy to nebylo příjemné - ale stále "přituhuje". V těchto volbách už jsem se setkal skoro se vším - lži, nadávky, zneužívání obecních peněz pro volby....

7.10.2014 v 15:17 | Karma: 16,74 | Přečteno: 1133x | Diskuse| Společnost

Petr Říha

Sloup panny Marie versus pomník Marie Terezie

Vždycky jsem si myslel, že lidé raději budují než boří. Pak jsem se ale zamyslel nad tím, proč vlastně producenti nabízejí ve filmech tolik rozbitých aut, požárů, výbuchů...

24.3.2014 v 20:22 | Karma: 12,83 | Přečteno: 539x | Diskuse| Společnost

Petr Říha

Hledám hrázného! Zn. Vypusťme kaprům rybník!

Díval jsem se na reportáže ze sobotní demonstrace odborářů a levicových politiků a na nedělní komentáře a bylo mi z toho moc smutno. Nikde vlastně nezaznělo to, co tam těch 100 000 lidí přivedlo !!!!

23.4.2012 v 3:50 | Karma: 27,56 | Přečteno: 1225x | Diskuse| Ostatní

Petr Říha

Absurdistán I.aneb Jak Krystýna s Jardou Vítkovi chtěli vzít hračku

Tak nám zabili Ferdinanda, řekla paní Müllerová!.....tedy: „Tak nám zavřeli úplatkáře“. Švejk na vozíku huláká „Na Bělehrad“ a my bychom asi měli provolávat slávu systému, který se konečně odhodlal potrestat někoho za korupci

15.4.2012 v 4:30 | Karma: 18,83 | Přečteno: 1374x | Diskuse| Společnost
  • Počet článků 24
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 960x
Ing. Petr Říha Původně hajný z Vysočiny, do konce roku 2010 místostarosta jedné z pražských městských částí. V současné době zahradník se specializací na asijské zahrady a tvarování okrasných dřevin. V komunální politice se angažoval nepřetržitě od roku 1990 do roku 2010.

Seznam rubrik